Karlsruhe. Oraşul unde românii îşi trăiesc visul nemţesc

karlsruhe-2307326_640
Locul unde respiri aer curat. Te îmbogăţeşti de culorile vii ale naturii. Renaşti.

Cum intri pe autostrada nemţească, rămâi fascinat de zonele împădurite. Ai putea spune că întregul oraş e de fapt o pădure modernizată. Nu doar străzile sunt mai curate, dar şi aerul, parcă eşti în altă lume. Linişte. Relaxare. Te poţi opri oricând în mijlocul parcului din centrul oraşului şi să calci pe iarba moale fără ca cineva să te ia la rost. Te poţi trânti la pământ şi să priveşti cerul.

Buckingham în miniatură

Aşa cum aminteam parcul din centrul oraşului trebuie să nu lipsească de pe lista oricărui călător grăbit. Imediat cum treci de porţile mari din fier forjat de la intrarea parcului, observi maiestuoasa clădire ce seamănă cu palatul Buckingham. Un Buckingham în miniatură să zicem. Sau cel puţin asta a fost prima mea impresie când l-am vizitat. Castelul oraşului a fost construit în anul 1715. Din turnul castelului poţi observa cum străzile pornesc din parc asemenea unor raze de soare formând un evantai. Se pare că acesta este motivul pentru care Karlsruhe a fost numit oraşul evantai. Totodată oraşul a fost construit după modelul Versailles din Franţa, având ca centru de pornire turnul castelului.

Temperaturi blânde

Chiar dacă te afli în vizită într-o vară toridă sau iarna, trebuie să ştii că aici temperaturile sunt mai blânde. Karlsruhe se află pe malul vestic al Rinului, la o altitudine între 100 şi 322 metri. Aerul rece venit din Rusia şi aerul cald din ţările sudice, face ca iernile din Karlsruhe să nu fie aşa de geroase. Spre exemplu, când noi ne-am mutat în Germania în 2015, a fulguit o zi două, dar nu am avut zăpadă. Ce-i drept ne era dor şi de zăpada din România, însă mă bucur că nu am simţit frigul. Curgerea Rinului ajută la stabilizarea temperaturilor. Verile sunt însorite, însă nu foarte calde, nu mai bune de o bălăceală în apele Rinului sau o croazieră până în Dusseldorf (Germania) sau Rotterdam (Olanda). Teoretic. Anul ăsta totuşi temperaturile au urcat mai mult ca oricând ajungând şi la 40 de grade, am simţit România mai aproape în acele zile, însă de căldură nu îmi era dor.

Ăsta e Karlsruhe în scurte cuvinte. Sper că te-am făcut curios să îl vizitezi măcar o dată. Iar dacă ai drum pe aici, nu rata vizita la castel şi dacă te ţine buzunarul ia şi un ghid. Povestea lui Carol şi legenda oraşului te duc pentru un moment cu gândul în altă lume, uitând de rutina zilnică şi timpul care zboară prea repede.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s